Kako vročino prenašajo rastline in kako pri tem v naši skupnosti lahko pomaga vsak?

7 julija, 2024

V vročih poletnih dneh ne trpimo samo ljudje, temveč tudi rastline. Visoke temperature lahko povzročijo sušo, opečene liste in zmanjšano rast. Vendar pa obstaja nekaj načinov, kako lahko pomagamo rastlinam preživeti vročinske valove. Tukaj je nekaj nasvetov, kako lahko vsak prispeva k boljšemu počutju rastlin.

Zalivanje je ključnega pomena za preživetje rastlin v vročih poletnih dneh. Najbolje je zalivati zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko so temperature nižje in voda manj izhlapeva.

Ko govorimo o rastlinju na zasebnih površinah se ljudje zavedamo odgovornosti, da moramo sami poskrbeti za rastline na našem domu. Kaj pa rastline na javnih površinah?

Tukaj je možnosti seveda več…

1. Delo lahko KS zaupa nekomu, ki bo skrbel za rastline na javnih površinah ( to seveda stane, kar pomeni manj sredstev za investicije in druge razvojne programe ).
2. Zasaditev rastlin, ki lažje prenašajo temperaturna nihanja ( zima-poletja ).
3. Kolektivno sodelovanje občanov ( javnost seznaniti s problematiko in jo pri tem prositi za pomoč ).
4. Druge možnosti…

V nedeljo 30.6.2024 okrog 12.00 ure je bila izmerjena temperatura 36°C na parkirni ploščadi pri poslovilni vežici v Verdu. Temperatura zemlje v koritih pred vežico je bila 29°C.

Ob nastopu mandata so bila v koritih zasajene ciprese, ki so se prav tako z izjemo ene posušile.

Takrat smo odločili, da bo potrebno rastlinje v koritih zamenjati. Pri tem smo se posvetovali tudi s krajanko Damjano Vrenjak, ki je krajinska arhitektka. Svetovala na nam je zasaditev trave Pennisetum alopecuroides “Japonicum” -japonska perjanka. Pa tudi več drugih ukrepov, ki smo jih v nadaljevanju tudi izvedli. Seveda ostaja vprašanje zalivanja v sušnem obdobju. Tukaj vas občane pravzaprav prosimo za pomoč, kjer lahko sodeluje pravzaprav vsak. Prej je potrebno zgolj preveriti ali je zemlja v koritih morda že vlažna, da ne-bi prišlo do pretiranega zalivanja.

Spodaj so slike posnete v lanskem letu:

Skrb za rastline v vročih dneh zahteva nekaj dodatnega truda, vendar se bo ta trud zagotovo obrestoval. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko vsi pomagamo našim rastlinam preživeti vročinske valove in ohraniti urejene skupne površine skozi vse poletje. Hvala, ker skrbite za našo skupnost in naravo!

Zapisal:
Dejan Novak

Last modified: 7 julija, 2024

Comments are closed.

Skip to content