Matej Sternen

Po 3 letih meščanske šole v Krškem je štiri leta obiskoval Državno obrtno šolo v Gradcu. Tam se je seznanil z Ivanom Groharjem in Jožetom Plečnikom, kateremu je pomagal pri risanju. Na Dunaju je leta 1892 obiskoval umetnoobrtno šolo, nato pa je v letih 1892-96 študiral na dunajski Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih L’Allemandu in Pochwalskem.

Že med študijem si je služil denar z risanjem, kopiranjem in portretiranjem, kot pomočnik Alojzija Šubica je leta 1898 prvič tudi restavriral. Leto kasneje je odšel v šolo Antona Ažbeta v Muenchen, kjer je spoznal Riharda Jakopiča in Matija Jamo ter ponovno srečal Ivana Groharja. Leta 1904 so na Dunaju skupaj ustanovili klub Sava.V Muenchnu je spoznal slikarjo Rozo Klein in se z njo poročil.

Do leta 1914 je pozimi večinoma živel in delal v Muenchnu, poleti pa v Ljubljani, kjer sta z Jakopičem leta 1907/08 vodila zasebno slikarsko šolo, kasneje pa je Sternen zaradi slabih gmotnih razmer nehal sodelovati. Poleti 1906-08 je s slovenskimi impresionisti slikal v okolici Škofje Loke, leto kasneje je študijsko potoval v Italijo in Pariz, leta 1913 pa je potoval po Koroškem in Štajerskem. Med 1. svetovno vojno je na fronti in v zaledju delal kot risar, fotograf in restavrator. Po vojni se je naselil v Ljubljani, od leta 1921 dalje pa je bil profesor risanja na oddelku za arhitekturo tehnične fakultete v Ljubljani, deloval je tudi kot odličen restavrator.

VIR: LINK

Comments are closed.

Skip to content