Retovje in Močilnik

Retovje (Verd) je vsekakor pomemben naravni in tudi kulturni del Vrhnike. Izvir Ljubljanice, Veliko in Malo okence je med domačini zelo poznano. V ozadju teh izvirov se razprostirajo udorne doline, ki so vsaka po svoje zanimive in pred tedni sem jih z družino tudi obiskal. Za raziskovalce so zelo posebne, zakaj?

Samo podatek je fascinanten, da so izviri Ljubljanice, ki jih je preko 20 in spadajo med največje na svetu, glede na ozemlje in strukturo tal. Vse do Logatca lahko naštejemo ogromno udornic s skupno količino kar 6 milijonov kubičnih metrov volumna. Strokovnjaki (tudi iz tujine) se na tem področju že vrsto let ukvarjajo z nastankom le tega. Tudi vsem nam poznana Unška Koliševka je udorna jama, posebna in izjemna. Ampak je daleč stran od tukaj.

V Retovju so potapljači prišli do novih odkritij. Ker so to seveda znanstveni dokazi, ki trajajo nekaj časa, da se jih predstavi, se mi je v teh dneh nabralo toliko vaših pričevanj, fotografij in tudi graja, da moram narediti objavo. 

Najprej dve stari fotografiji. Domačini se danes spominjajo, da so se kot otroci kopali tukaj – pogosto. Pravijo, da v »kufetu«. To so bili cajti, kaj ne?! Spet domačinka mi je povedala, da so včasih iz Malega okenca na plano nosili strelivo. Ogromno je bilo tega, očitno še iz druge svetovne vojne. Ko so vojaki metali strelivo v brezna in luknje. Nekoč je njen mož domov od tukaj prinesel veliko mino. Vsi skupaj (družina) so jo naložili v avto in odpeljali na policijsko postajo na Vrhniko. Velik panika je zavladala takrat. Kakšna neumnost ! Srečno se je končalo. 

Januarja 2011 pa je televizija z Japonske obiskala ta kraj – izvir Ljubljanice (Veliko in Malo okence). Novinarji in snemalci so bili iz Fukušime, ki ga je kasneje prizadel katastrofalni potres. Takrat je bil z njimi tudi Jože Pristavec – Joc, ki se mu je v spomin vtisnil ta dogodek, » Še ta zanimivost, ki se mi je za vedno vtisnila v spomin. Dva od Japoncev sta kadila. Ko sta pokadila, nobeden od njiju ni vrgel čika na tla, kakor to počne večina Slovencev. Iz žepa sta vzela majhno kovinsko škatlico, jo odprla, ugasnila ogorek vanjo, zaprla in pospravila v žep.« 

Takrat je skupaj z novinarsko ekipo sodeloval še Matej Mihajlovski, Arne Hodalič, in znan fotograf Ciril Mlinar Cic. 

Retovje z okolica je danes lepo urejeno. Žal pa je graja prišla tudi zaradi posega na plezalni steni. Nekateri se ne strinjajo, da se posega v naravno območje. Sam verjamem, da se bo situacija uredila, vse je z nekim namenom, morda zaradi varnosti ali pa, da se uredijo stvari v okolici. Žal so posegi, če želimo stvari izboljšati nujno potrebni, vsekakor pa naj okolica izvirov Ljubljanice ostanejo nedotaknjeni in taki, kot so. Narava že ve, kaj dela in jih bo z leti uredila po svoje. Sebi v korist! Z nami ali brez nas.  

Jure Žitko

foto: arhiva Jože Pristavec – Joc in Jožef Starc

Comments are closed.

Skip to content