Franjo Čretnik

V knjigi je poleg Mirjam Suhadolnik še en Vrhničan, naš Franjo. Mnogi smo ga vzeli kar za svojega, saj vedno rad priskoči na pomoč. Je prostovoljski multipraktik, gasilec, je “skrbnik” za voznike in druge udeležencev v prometu, s policijo sodeluje v projektu Pasavček, opozarja na prometno varnost, uči otroke o varnosti na kolesih in skirojih itd.. Skratka je Vrhničan, ki veliko prispeva skupnosti.

In kdo je Franjo Čretnik?

Za Vrhničana Franja Čretnika bi lahko rekli, da je res mož na mestu. Življenjska pot ga je peljala od gasilskega dela do poklica profesionalnega šoferja in avtomehanika, nato pa do dela v vojski, kjer je bil zaposlen kot vodnik psa, izšolanega za odkrivanje razstreliva ( se spomnite imena psa – Keke?). Dvakrat je bil tudi na misiji v Afganistanu.

Že od leta 1992 je aktiven prostovoljec in od 2007 tudi predsednik Združenja šoferjev in avtomehanikov Vrhnika, enega od 35 združenj tradicionalne stanovske organizacije voznikov, avtomehanikov, prevoznikov in njihovih podpornikov Zveze ZŠAM Slovenije, ki bo čez dve leti praznovala 100 let obstoja in je ena najstarejših slovenskih nevladnih organizacij.

Franjo je eden od treh tisočev članov zveze in njegova skrb je predvsem za voznike in druge udeleženca v prometu. Organizira vrsto izobraževanj na področju prometne varnosti za otroke v vrtcih in učence prvih dveh triad v osnovni šoli. S policijo sodeluje tudi pri projektu Pasavček, s katerim opozarja na dosledno in pravilno uporabo otroških varnostnih sedežev in pripetost otrok med vožnjo. Franjo posebno pozornost namenja otrokom s posebnimi potrebami. Sodeluje z njimi in jim pomaga na rekreativnih sprehodih okoli šol in poleg pedagoškega pristopa deluje tudi andragoško – učitelje usposabljajo, kako naj opazujejo odzive otrok na cesti. Je pa Franjo po poklicu prometni tehnik in mu ta stvar seveda ni tuja, v veliko pomoč pa mu je vedno tudi nadvse srčna žena Anita – magistra andragogike.

Vsako leto sodeluje tudi pri obeleženju svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. Na spominski slovesnosti na Vrhniki se spominjajo žrtev, ki so v prometnih nesrečah izgubile življenje, njihovih svojcev in ponesrečenih v prometu, ki posledice trpijo še danes. ” Zavedati se moramo, da smo mi tisti, ki lahko vplivamo na ravnanje v prometu in poskrbimo, da žrtev na cestah ne bi bilo. Varnost, pozornost in koncentracija nam morajo biti vodilo na cestah”, pravi Franjo. Se še spomnite Podlipske ceste? Sem sam opozarjal!

Franjo Čretnik skupaj z ZŠAM Vrhnika pomaga tudi pri organizaciji bolj sproščenih, zabavnih dogodkov. Eden takih je na primer Europ. Raid, karavana 260 avtomobilov Peugeot 205, ki je pred leti prispela na Vrhniko. Vsako leto pomagajo tudi pri izvedbi kolesarskega maratona na Vrhniki in otroškega mini maratona.

Franjo Čretnik je za svoje zavzeto prostovoljsko delo prejel že številna priznanja. Med drugim tudi visoko občinsko priznanje – srebrno plaketo Ivana Cankarja. So še zapisali v knjigi Obrazi nevladnikov.

Franjo je tako Božiček, ki na svojstven način v decembru zabava najmlajše, kot tudi resen učitelj na prvi šolski dan. Je glasen, da se ga sliši. Je strog z mnogo zgodbami, ki slehernega “prizemlji”. V svoji duši pa je poštenjak, vedno pripravljen pomagati in nadvse srčen.

Prišel si v knjigo Obrazi nevladnikov – zasluženo! Hvala ti!

O Franju sem pisal že velikokrat, takrat ko je bil v Afganistanu in na zadnje, ko je občina Vrhnika odprla kolopark na Vrtnariji.

Vir: Obrazi nevladnikov

Foto: Jure Žitko

Foto arhiv Franja Čretnika

Foto: občina Vrhnika

Comments are closed.

Skip to content