Miklčeva kašča

Zamislite si izlet, kjer vas bo navduševala kulturna dediščina in navdihovala umetnost.

Mik’lčeva kašča, grajena v baročnem stilu, je bila prvotno v posesti bistriškega samostana. Leta 1981 so jo obnovili in preuredili v galerijo, v kateri je stalna razstava fotografij likovnih del Jožefa Petkovška. Občasno se stalni razstavi pridružujejo še občasne razstave del drugih likovnih umetnikov. Rojstni hiši slikarja Jožefa Petkovška (1861-1898) in Mateja Sternena (1870-1949) v neposredni bližini Galerije Kašča sta označeni s spominskima ploščama.

Vrhniške kašče
Kašče na vrhniškem so večinoma samostojne, zidane stavbe v nadstropju, do katerega so vodile kamnite ali lesene stopnice. Pogosto imajo zidane arkade, ki so jih v naše kraje prinesli furlanski mojstri. Okna so navadno majhna, strehe so krite z opeko. Zgornji prostor je služil za shranjevanje žita, kletni prostor pa za spravljanje poljskih pridelkov.

Kašče
Kašče predstavljajo le del nekdaj bogate arhitekturne dediščine širšega okoliša Vrhnike, ki se je ohranila do danes. Največkrat je to samostojna stavba ali prostor v stanovanjski hiši. Domnevamo, da so bile prve kašče lesene, kasneje zidane. Kašča je bila za kmeta pomembnejša celo od kozolca, zato je bila skrbno oblikovana. Bila je “srce” kmečkega doma in je označevala socialni položaj lastnika.

Več si lahko preberete na spletni strani.

Comments are closed.

Skip to content