Aljoša Grom

Priznam, da je Aljošo težko opisati na kratko, ker je bil in je še vedno izjemen pri svojem delu, tudi športnem. Vrnil se bom v leto 1990, ko je Aljoša (doma iz Stare Vrhnike) tistega poletja začel plezati v domačem Močilniku. Hitro je ugotovil, da je ta plezalni šport za njega. Vsakodnevni treningi, tako doma, kot tudi na plezališču OSP, pozimi pa na umetni steni v Domžalah, ga je hitro izstrelilo med najboljše takratne plezalce pri nas. Poleti 1991 je plezal in treniral tudi v Verdonu v Franciji in redne treninge nadaljeval doma v Retovju, kjer je preplezal tudi smer 10 stopnje. Tako je že leta 1992 opozoril nase in kot 19- mladinec premagal vso slovensko plezalno elito in postal absolutni državni prvak v prostem plezanju. To mu je v naslednjih letih uspelo ponoviti še 7- krat. Leta 1992 je zastopal republiko Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v športnem plezanju za mladince v Švicarskem Baslu in osvojil odlično 16. mesto. Zelo ga je spremljal (pisal o njem) takratni novinar Simon Seljak in v enem članku zapisal (1992),“ Ob vseh rezultatih mladega vendar po uspehih dobrega športnega plezalca Aljoša Groma (AO Vrhnika), se je zanimanje za športno plezanje tudi na Vrhniki povečalo. V mesecu februarju so mladi privrženci te panoge, v telovadnici stare osnovne šole postavili umetno steno za nemoteno treniranje in učenje vseh prvin plezalne tehnike.“

Za voljo odličnih in vrhunskih rezultatov naših plezalcev se je po Sloveniji vsako leto postavilo več in več umetnih plezalnih sten, v dvoranah in na prostem. Za vsako tekmo so posebej pripravili nove smeri plezanja in to je ponavadi opravil slovenski alpinist Tomo Česen. Tudi tukaj se je Aljoša hitro potrdil in bil je eden najbolj nadarjenih mladih športnih plezalcev v Sloveniji.

Aljoša je tako samo še hitel proti vrhu in osvajal zavidljive uspehe. Tako ga ni spregledala niti občina Vrhnika in na prireditvi leta 1998 mu je Športna zveza Vrhnika podelila naziv športnik Vrhnike za leto 1997. Zapisali so, da je njegov najboljši rezultat 3. mesto na tekmi svetovnega pokala v Imstu v Avstriji. Preplezal je tudi več težjih skalnih smeri v naših in tujih plezališčih. Po težavnosti izstopa smer Bardavs v Retovju. Aljoša Grom je tako postal Slovenec z najtežjo smerjo, ki je bila preplezana brez vrvi, Črna Burja, splezana na pogled in Bastilia v plezališču Mišja Peč. Ti rezultati ga uvrščajo med najboljše solo plezalce na svetu! Občinsko priznanje mu je takrat podelil župan občine Vrhnika Vinko Tomšič.

Ker Vrhničani dobro poznamo Retovje in plezalno steno bom opisal zakaj je bil ta njegov podvig tako edinstven. Aljoša je nekega julijskega večera ob šestih zvečer opravil solo vzpon na 18 metrov dolgi smeri Brdavs. Po francoski lestvici je ocenjena na 8a/a+, po lestvici UIAA pa utreza spodnji meji 10 stopnje. Aljoša je opravil vzpon popolnoma brez varovanja in pri sebi ni imel niti vponke, samo plezalke in magnezij. Aljoša je spoštoval vsa pravila in ko je priplezal do vrha ga je čakal najlonski trak (gurtna), ki so nato z vrvjo spustili na tla. Med vzponom je bila vrv speljana tako, da si Aljoša v nobenem primeru ne bi moral pomagati. Si lahko predstavljate samo ena drobna napaka in lahko bi bilo vsega konec. Novinar Miha Peternel je takrat takole zapisal,“ Solo vzponi v plezališčih so zelo tvegano početje. Že najmanjša plezalčeva napaka je lahko usodna. Kaj pomeni padec iz višine 10 ali več metrov, verjetno ni potrebno razlagati. Z njimi se lahko ukvarjajo le tisti, ki so fizično in psihično takim stvarem dorasli. Med vzponom je bil popolnoma zbran, plezal je tekoče in razmišljal le o plezanju.“

Ja, to pa je vredno občudovanja in Aljoša je opravil še veliko težkih vzponov tudi drugje po svetu. S plezanjem je zaključil leta 2002. Ker je imel ogromno znanja v svetu plezalcev pa je bil zelo cenjen – je naslednjih 10 let do leta 2012 postavljal smeri na tekmovanjih Svetovnega pokala.

Aljoša Grom danes z družino živi v Verdu in še vedno spremlja svet plezanja – tudi kot svetovalec.

V kamnolomu Verd je s prijatelji uredil progo za ekstremni enduro motor in tako mu tudi zdaj ne manjka adrenalina. V Verdu ima tudi pravi plezalni center za otroke, saj svoje izjemne izkušnje rad deli in prenaša na mlajše rodove. Je izjemen talent in zelo skromen fant!

Avgusta leta 2016 je bil gost na prvem programu (rtvslo) – Nočni obisk z voditeljem Alešem Ogrinom. Tukaj lahko izveste še marsikaj drugega o njem: Vredno poslušanja!

Čestitam in ja, izjemno je bilo to vse skupaj! Bravo!

Foto: J.Ž.

Foto arhiv Aljoše Grom

Viri: Naš časopis, ostali časopisi, splet

Comments are closed.

Skip to content