Prepoznate Ambrozijo?

27 junija, 2023

Pelinolistna ambrozija je škodljiva rastlina, ki se v zadnjih letih intenzivno širi tudi pri nas in povzroča gospodarsko škodo ter zdravstvene težave v obdobju cvetenja 𝐨𝐝 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐚 𝐣𝐮𝐥𝐢𝐣𝐚 𝐝𝐨 𝐤𝐨𝐧𝐜𝐚 𝐨𝐤𝐭𝐨𝐛𝐫𝐚.

Ker je tudi ALERGENA🤧, je z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin ter Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia že od leta 2010 predpisano obvezno zatiranje ambrozije.

Raste v strnjenih sestojih ob cestah. S premeščanjem materiala zaide tudi na gradbišča. Najdemo jo tudi kot plevel med koruzo. Je poznocvetoča enoletnica, cveti več mesecev. Ima visoko sposobnost obnove s stranskimi poganjki ter ima številna in dolgoživeča semena. Je vetrocvetka, njen pelod močno alergen.

Je težko prepoznavna. ❗️Mnogi jo zamenjujejo z navadnim pelinom, ki pa se od ambrozije razlikuje po barvi spodnje strani listov, ki je pri pelinu obarvana belo, medtem ko je ambrozija v celoti zelena.

𝐏𝐨𝐦𝐞𝐦𝐛𝐧𝐨 𝐣𝐞, 𝐝𝐚 𝐣𝐨 𝐩𝐫𝐞𝐩𝐨𝐳𝐧𝐚𝐦𝐨 𝐬̌𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐞𝐧 𝐜𝐯𝐞𝐭𝐢 𝐢𝐧 𝐣𝐨 𝐩𝐫𝐚𝐯𝐨𝐜̌𝐚𝐬𝐧𝐨 𝐨𝐝𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐢𝐦𝐨.

➡najučinkovitejše je puljenje cele rastline s koreninami vred,

➡ročno puljenje, prekopavanje, ožiganje s plamenom,

➡košnja ali mulčenje na višino 2 cm tik pred cvetenjem (kombinirati s prekopavanjem ali ožiganjem in/ali herbicidi),

➡večkratna košnja in vsejavanje trave,

➡površine z večletno vegetacijo kosimo ali ožigamo enkrat letno, preden se vegetacija strne.

𝐏𝐨𝐭𝐫𝐞𝐛𝐧𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐢𝐝𝐧𝐨𝐬𝐭 𝐩𝐫𝐢 𝐨𝐝𝐬𝐭𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐮 𝐯𝐫𝐬𝐭𝐞

✅Inštitut za varovanje zdravja v primeru ročnega odstranjevanja svetuje, da se zaščitite z rokavicami in takimi oblačili, ki preprečijo stik rastline s kožo;

✅če rastlina cveti, naj jo otroci ne odstranjujejo, odrasli jo odstranjujte popoldne in se dodatno zaščitite z očali in masko.

Plodovi so pogosto primešani hrani za ptice 🐦(npr. sončničnim plodovom), zato priporočamo vsakoleten skrben pregled zemljišč okrog krmilnic.

Last modified: 27 julija, 2023

Comments are closed.

Skip to content